archilab logo

private - sea : the lookout

  • Location : Bakoven,Cape Town
  • Year : 2003
  • Client : Private
  • Contractor : Ross Grant Construction
  • Project Cost : R 1 300 000

Perched above the scenic Beta beach, this small house was designed for a young professional couple. The brief was to create a clean contemporary living space and the design exploits characteristic elements from the practices' work such as the mono-pitch roof with clearstory glazing and large floor to ceiling windows. A distinctive lookout turret allows the occupants uninterrupted views over the neighbouring properties towards the mountains and ocean. Covering a mere 200 m² the house accommodates 3 bedrooms, study, lounge, dining room, and kitchen with separate scullery. It can be said that the house successfully embodies the spirit of spatial efficiency.